Blog - wat in de samenleving amper gehoord wordt ... Zie de samenleving als een groep: het afwijkende en de onderstroom ook horen, dat leidt naar oplossingen, zelfs voor grote conflicten.

Doodsbange & uitgeputte moeder van Howick en Lily wordt straks uitgezet

(ma 14 aug. 2017)

Rond zeven uur gisteravond sprak ik Armina, de moeder van Howick (12) en Lily (11). Zij wordt om 8 uur vanochtend uitgezet, ondanks dat ze in erg slechte staat verkeert. Waar de kinderen zijn blijft gissen.

 

Na de hartentocht belde Armina me terug uit het detentiecentrum waar ze vast wordt gehouden. Ik had net oude vrienden van haar ontmoet, na de Amersfoortse hartenoptocht, vrienden van het opvangcentrum in Ter Apel en van het AZC. Ze waren heel aangedaan en hadden haar niet meer kunnen spreken sinds ze in detentie was geplaatst. Zo konden ze haar allen nog even spreken.

 

Ik vraag haar vrienden of ze denken dat ze in staat is om nu voor de kinderen te zorgen. ‘Sara’ (ik houd haar naam liever voor me) zegt stellig: “Armina is de beste moeder die er bestaat.” Armina kent niemand in Armenië. Gescheiden vrouwen worden er bespot worden en respectloos behandeld, alsof ze niets waard zijn. Ook kinderen die de taal niet kunnen zoals Howick en Lily, zullen worden gepest en niet mee mogen doen. Er is geen toekomst voor hen daar. We hopen allen op een wonder, dat ze hier kan blijven.

 

Het kinderpardon kregen Armina’s kinderen niet, omdat de motie van februari om het strakke meewerkcriterium te versoepelen, niet wordt uitgevoerd. Armina heeft twee keer meegewerkt aan vrijwillig vertrek: naar Rusland en Azerbeidjan, de landen waar ze eerder heeft gewoond. Het lukte toen niet om reisdocumenten te regelen: de landen wilden hen niet hebben. Armenië wilde het gezin wel opnemen. De rechter vond dat het gezin nu uitgezet kon worden.

 

“Mensen weten niet wat er gebeurt op AZC’s en wat de IND doet,” vertelt Sara. “Waarom worden we met open armen ontvangen in Ter Apel, en jaren later krijgen we te horen dat we weer kunnen vertrekken? In de beste jaren van haar leven zat Armina vast op AZC’s. En dan, negen jaar later wordt ze eruit geschopt. En hoe! Er waren drie busjes, wel 20 man politie en justitiemensen. Ik voelde me zo machteloos,” aldus haar vriendin die ooggetuige was van hoe Armina was opgepakt. Gaat het Armina lukken om daar iets op te bouwen?

Staatssecretaris Dijkhof refereerde vrijdag aan ‘de ouders’. Zijn dossierkennis kan dus wel beter. Zou hij het rapport kennen van Defence for Children dat laat zien dat teruggestuurde kinderen die hier geworteld waren daar in erbarmelijke situaties zijn beland? Als de aangenomen motie om het meewerkcriterium van het Kinderpardon te versoepelen gewoon was uitgevoerd door Dijkhof, dan had Howick volgende week gewoon op zijn nieuwe middelbare school kunnen beginnen. Hij had de boeken al gekocht en zag er echt naar uit. Nu weet zelfs zijn moeder niet hoe het met hem is als ze om 8u vanochtend de lucht in gaat.