Overtuigingswerk

Het is niet eenvoudig je te verheffen uit je je omstandigheden, kan zelfs onmogelijk lijken.
Kunst van Ron Mueck

Hoe?

Hoe we de wereld waarnemen is een onbewust proces, bepaald door tal van kleine of grote gebeurtenissen waar we onderweg een bepaalde betekenis aan hebben gegeven. Het bijstellen van de innerlijke software is niet zomaar gedaan. Het blokkeert ons op de een of andere manier. 

Ik gebruik methodes die werken met het onderbewuste. Als we ons belemmerd voelen komt dit vaak door heel oude overtuigingen, soms uit de babytijd, die nu niet meer kloppen maar we toch blijven voelen. Ik help deze overtuigingen te veranderen in helpende overtuigingen.

 

De samenhang waar we in opgroeien; de historie van onze families; onze cultuur, maar ook de omgeving nu, bepaalt ons gedrag en ons gevoel vaak. We gedragen ons soms heel anders in de ene groep dan in de andere groep. De ene groep triggert een bepaald gedrag, de andere niet. Ik werk daarom ook met opstellingen, met methodes uit Verbindend Communiceren en met Process Work (v. Arnold Mindell).

 

Ik ben nog steeds uitermate verbaasd van wat er mogelijk is en hoe eenvoudig en snel met het gewenste resultaat.  

Wanneer?

Als jij, een werknemer of groep ergens mee zit, steeds tegen hetzelfde aanloopt en er niet uit komt. Misschien is het een beetje als bij deze levensechte man op de foto, en is losmaken ergens uit, patronen waar je in vast zit nodig, maar het voelt onmogelijk. 

 

Link met duurzaamheid

We beperken onszelf nog erg als gevolg van onze ervaringen, en eigenlijk dus als gevolg van onze overtuigingen. Daarom doen we vaak niet waar we echt naar verlangen. Vaak kunnen het al niet voelen omdat we niet gewends zijn gevoelens serieus te nemen. De verbinding met onszelf is soms wat aangetast. De verbinding met onze eigen natuur dus, maar ook met de natuur en de aarde. Ik denk dat onze leefstijl, waar nieuwe impulsen en consumptie een grote rol spelen, compensatiegedrag zijn. Ik stel me voor dat overtuigingen uit de kindertijd - oftewel overtuigingen die meestal niet kloppen - de reden zijn dat we onze leefplek ontwrichten. Ik ben aan het broeden op hoe hiermee verder te gaan... Individuele aanpak voelt niet effectief genoeg, kan film helpen?  

 


Ron Mueck's baby is zo'n vijf meter lang. Hoewel Ron naar wat ik begreep refereert aan de enorme rol die zijn baby in zijn gezin speelde (oude mensen had hij heel klein voorgesteld), zie ik meer mogelijke interpretaties. Alles wat de baby meekrijgt vormt ons onbewuste, en bepaalt daarmee heel veel in ons verdere leven.