Deep Democracy

Ik gebruik Deep Democracy, een methode en filosofie die ideaal is voor zowel verkenningen,  besluitvorming, als participatieprocessen. Ik baseer me op de twee stromingen ervan. Aan de ene kant de praktische Zuid-Afrikaanse methode van Myrna Lewis die zich baseerde op het werk van Arnold Mindell. Aan de andere kant op Arnold Mindell's eigen werk (Process Work, Deep Democracy en World Work).

 

Arnold Mindell, een Amerikaans psycholoog en fysicus, had gezien hoe de focus in de natuurkunde van het deeltje - het molecuul - zich verlegde naar de relatie tussen de delen en uitwerking op het geheel. Dit denken is Mindell op de psychologie gaan toepassen: hij verplaatste de focus van het individu naar de relaties tussen mensen en het geheel. Hij integreerde daarbij visies van Jung, Taoisme tot aan aboriginal wijsheid. Hij vond principes waardoor de verbinding tussen mensen terug komt, waardoor ze blijer worden en processen weer gaan stromen.

 

Myrna Lewis, leerling van Mindell, pastte de methoden aan aan de behoefte die zij ervaarde bij het werken bij bedrijven in de post-apartheid tijd in Zuid-Afrika. Deze aanpak is minder spiritueel, maar zeer praktisch toepasbaar.